Intranät eller internwebb, det vill säga webbplatser och webbsidor som enbart är tillgängliga inom organisationens nätverk. Intranät kan innehålla filer, dokument, webbapplikationer och information. Begreppet syftar idag oftast på de sidor på ett webbpubliceringssystem som endast är tillgängliga för anställda. Observera att intranät i betydelsen internwebb ofta kan nås från Internet, men kräver då autentisiering genom inloggning.
Intranätets centrala uppgift
Den vanligaste funktionen för intranät brukar vara som intern nyhetskanal till medarbetare i organisationen. En annan uppgift är att fungera som ett bibliotek och dokumenthanteringssystem, där viktiga dokument för arbetet eller för anställningen – till exempel personalhandbok, blanketter, arbetsbeskrivningar, riktlinjer, policies, protokoll och ordböcker – alltid finns tillgängliga i sin senaste och korrekta version.
Ett intranät kan omfatta en webbportal med samlade länkar till webbaserade resurser och informationssystem som används inom organisationen, till exempel databaser med webbgränssnitt, wikier, interna molntjänster, ärendehanteringssystem, tidrapporteringssystem, resursbokningssystem, ekonomisystem, beställningssystem, verktyg för customer relationship management, webbkonferenssystem, och så vidare.
Webbredaktörer vid organisationens informationsavdelning har ofta ett övergripande ansvar för intranätet, större företag har ofta minst en webbredaktör anställd för att sköta den interna och externa webben.
Måste företaget ha ett intranät?
Nej! Det finns fördelar och nackdelar med att ha ett intranät. En fördel med att inte ha ett intranät är att det låter medarbetarna kommunicera mer med varandra, en nackdel kan vara att vissa nyckelpersoner tröttnar på att besvara samma fråga om och om igen! Ett bra intranät ska öka företagets effektivitet, idag finns det också sociala intranät anpassade för företagets kommunikation.
Intranätets utveckling
De första intranäten i Sverige började byggas upp i slutet av 1990-talet. De har inte sällan kommit att ersätta tidigare personaltidningar. En vanlig erfarenhet i många organisationer är att intranät inte används så mycket som man föreställt sig. Skälen kan vara många. Det finns kanske inte så stort nyhetsflöde inom organisationen som man tänkt sig. Andra informationsvägar, oftast från person till person, är ändå starkare. Mejl används ofta mer frekvent. Intranätet drabbas också av konkurrens från andra, mer specialiserade system: funktionen som bibliotek kan ibland tas över av ett dokumenthanteringssystem.
Vi har lång erfarenhet av att arbeta med olika intranät och kan hjälpa dig med:
- Utveckla och underhålla intranät
- Se till så att informationen blir tydlig
- Ta hand om drift och underhåll
I årets intranätundersökning var en av frågorna. ”Har intranätet ett namn?” och hela 65,9% svarade ja på frågan. Det vanligaste namnet i Sverige är ”Insidan”, och den vanligaste kombinationen innehåller -net i någon form, exempelvis SkyNet. På tredje plats kommer intranätet/intranet/intra.
Läs mer om intranät:
Wikipedia.org/Intranät
https://www.intranet-matters.com/
https://intranatverk.se/kunskap/namn-pa-intranat/
Kontakta oss för mer information om intranät.